På tal om pengar,

Publicerat i: Allmänt, legitimitet, makt, max weber, sociologi agrikultur, blackstone, iKaffe, kapitalism, legitimitet, lobbyism, makt, max weber, otaly, riskkapitalism, sociologi, trender, veganism

... vad har vi på ”legitim makt"?

Jag vill rikta strålkastaren mot en specifik privat aktör som under de senaste veckorna befunnit sig på båda sidor vågskålen och upplevt när folkets legitimitet skiftat, exemplet personifieras av Välvilliga Vera. 


Vera är en nyfunnen kaffedrickande vän av klimatet (en kandidat till blivande idealtyp?)  Som idag har beslutat ta sig frihet att ifrågasätta huruvida det rådande styret tar planeten och kommande generationers boyta i genuin beaktning eller om det möjligtvis är tid för en personlig såväl som global förändring. Vår vän kontemplerar över den rationella föreställningen om rådande agrikulturlobbyism och den traditionella exploateringen samt utnyttjandet av kreatur konsumtionen innebär och börjar lättvindigt söka efter gröna evidensbaserade alternativ.

En karismatisk snärtigt trevlig kartongtext med havrebaserad lokalproducerad kaffetrölk försäkrar vara av det miljövänligare hållbara alternativet och blir således ny ersättare. Kaffet smakar lika gott som samvetet känns lätt och den gröna vågen skvätter över på övriga livet där nu fler ’medvetna’ förändringar genomförs varav transiten mot veganism inte låter sig dröja.
Så när Välvilliga Vera en dag nås av nyheten att morgonmuggen är besudlad av riskkapitalister vars händer givit allmosor till självaste Dump och anklagas bidragit till skövlingen av den regnskog Vera bedriver volontärarbete för har bolaget avvikit från sin egen hållbarhetsprofil och sålt sin själ. Elimineringen från kylskåpet och samtliga sociala plattformar är ett faktum. 


Idag kan vi genom sociala medier följa makthavare och trender vilket ger oss möjlighet att som individ och invånare granska deras handlande och ifrågasätta deras maktförhållanden inom privat såväl som offentlig sektor, något som tidigare inte varit möjligt i samma utsträckning. Jag vill mena att Välvilliga Veror (eller laktosintolleranta /växtbaserade herbivorer mfl.) och övriga konsumenter håller den yttersta makten i detta exempel men företeelsen kan gälla för offentlig sektor likväl.
Jag drar slutsatsen att makthavare av idag i allra högsta grad är beroende av folkets legitimitet och att det blir allt svårare för oss att avgöra vad som egentligen är sant trots den stora tillgången på information.

Frågan är vad vi ska med makten till?


Ulrika Björk